Semnarea Memorandumului de cooperare între AMDM și Oficiul pentru Înregistrarea Produselor Medicamentoase din Polonia


Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a semnat marți, 14 martie 2023, un Memorandum de cooperare cu Oficiul pentru Înregistrarea Produselor Medicamentoase din Polonia. Acest lucru va facilita sprijinul Poloniei în procesul de armonizare a legislației și activitățile instituției, având în vedere procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Directorul general al AMDM, Dragoș Guțu, a accentuat rolul acestui memorandum în procesul de armonizare a legislației și a activității Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE.

„Vorbim despre un memorandum cu o Agenție europeană, matură. E vorba de Agenția Medicamentului din Polonia, cu care avem o colaborare de mai mulți ani. Am trecut printr-un proiect twinning, acum trei ani. Acum, acest memorandum reprezintă o nouă filă în procesul nostru de cooperare. Este important să avem un partener, cum ar fi Polonia, o Agenție matură, care a trecut, acum 20 de ani, prin aceleași proceduri de armonizare a legislației și proceselor”, a declarat Dragoș Guțu.

 „Scopul nostru e să ajutăm și să susținem Republica Moldova”, a menționat la rândul său președintele Oficiului pentru Înregistrarea Produselor Medicamentoase din Polonia, Grzegorz Cessak.

„Știm că Moldova este oficial candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Este fantastic și un moment istoric pentru Republica Moldova. Ne amintim acum 20 de ani când Polonia a devenit membră a Uniunii Europene. A fost o perioadă plină de provocări. Avem  o prietenie frumoasă, Moldova este o țară frumoasă aproape gata să fie membră a UE. Ținem pumnii pentru Moldova, a conchis Grzegorz Cessak.

Amintim că, în 2018, Lituania și Polonia au fost desemnate țări câștigătoare pentru implementarea proiectului European de Twinning „Consolidarea AMDM ca organ de reglementare în domeniul medicamentului, dispozitivelor medicale și activității farmaceutice”.

 

Pentru o perioadă de doi ani, echipa de experți lituaneni, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Agenției de Stat pentru Controlul Medicamentelor, Fondului Național de Asigurări în Sănătate, în cooperare cu colegii de la Oficiul Polonez pentru înregistrarea Produselor Medicamentoase, Dispozitivelor Medicale și Biocidelor, au asistat AMDM pentru dezvoltarea abilităților practice în domeniul reglementării și supravegherii pieței produselor medicamentoase și dispozitivelor medicale, conform cerințelor și standardelor Uniunii Europene.