Piața medicamentelor din Republica Moldova, discutată în cadrul summit-ului farmaceutic eurasiatic


Dezvoltarea sistemului farmaceutic și facilitarea accesului producători internaționali de pe piața din Republica Moldova reprezintă  prioritățile de bază ale Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale” (AMDM). Declarația a fost făcută de către directorul general al instituției, Dragoș Guțu, care a participat, la data de 13 octombrie, la Summit-ul Farmaceutic Eurasiatic, desfășurat în regim online, care a întrunit reprezentanți din 13 țări. 

           Conducerea AMDM a prezentat în cadrul summit-ului o serie de pași ce presupun schimbări de reglementare pe piața farmaceutică din Republica Moldova. În acest context, Dragoș Guțu a accentuat faptul că numărul medicamentelor înregistrate în Republica Moldova s-a redus în ultimii ani, în prezent în Nomenclatorul de stat fiind înregistrate 3 979 de medicamente. Schimbările planificate țin de procesul de înregistrare a medicamentelor și ar presupune facilitarea accesului la medicamentele noi și inovative. 

Potrivit lui Dragoș Guțu, unul dintre motivele care a dus la acest fenomen de scădere a numărului de medicamente înregistrate în Republica Moldova este procedura complicată de înregistrare a prețului de producător. În acest sens, Agenția Medicamentului de comun cu Ministerul Sănătății precum și cu actorii cheie de pe piața farmaceutică a RM este implicată în procesul de schimbare a cadrului legal privind înregistrarea prețului de producător, la fel cu scopul de a asigura accesul pe piața farmaceutică a Republicii Moldova, a medicamentelor sigure și eficiente.

S-a abordat subiectul privind dispozitivele medicale, legislația care urmează a fi schimbată, astfel încât Republica Moldova să dețină o piață de dispozitive medicale bine coordonată, cu accesul dispozitivelor medicale certificate și sigure.

De asemenea, directorul general al AMDM a ținut să accentueze că sistemul de farmacovigilență din Republica Moldova are o tendință pozitivă, care se reflectă în creșterea siguranței medicamentelor. Cu debutul activității sale în 2012, departamentul este în prezent în plină dezvoltare. Acest lucru, potrivit celor relatate de către Dragoș Guțu, se datorează rezultatului activităților efectuate de specialiștii din domeniul sănătății (raportarea reacțiilor adverse fiind posibilă prin telefon, e-mail, informarea publicului în toate instituțiile medicale din țară, prin intermediul mass-mediei, dar și consolidarea cadrului legal în segmentul farmacovigilenței).

Potrivit datelor prezentate în cadrul summit-ului de către șeful Agenției, cele mai multe reacții adverse înregistrate sunt cauzate de vaccinuri, acestea fiind urmate de medicamentele antituberculoză și antibiotice.

Summit-ului farmaceutic eurasiatic a fost găzduit de echipele Global Pharmaceutical Leaders Club și Iventu, specializate în organizarea de forumuri în Rusia, țările din Asia Centrală și Europa.