Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, despre lipsa Arbidol din farmacii


 

          Cu referire la informația apărută în presă privind lipsa produsului medicamentos Arbidol din farmacii, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) precizează că, la etapa actuală, în Republica Moldova nu este înregistrat produsul farmaceutic cu denumirea comercială Arbidol. Săptămâna trecută, la data de 4 noiembrie, compania producătoare de Arbidol a depus dosarul la AMDM privind înregistrarea oficială a preparatului medicamentos în Republica Moldova. Astfel, acesta urmează a fi examinat conform procedurilor stabilite.

 

 

 

          Între timp, Agenția informează în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse analoge, cu aceeași substanță activă – umifenovir. Astfel, conform acestei substanțe active, în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor se găsesc două produse medicamentoase, fiind vorba de:

 

 

 

1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);

 

 

 

2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA);

 

 

 

     În aceeași ordine de idei, AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conțuinut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19. Astfel, nu există studii clinice certe care ar confirma eficiența acestui produs în tratarea coronavirusului.

 

 

     În ceea ce privește comercializarea produselor medicamentoase în mediul online, AMDM menționează că acestea provin din importul neautorizat. În acest sens, Agenția îndeamnă cetățenii să procure medicamente doar din locuri autorizate (farmacii), la recomandarea specialiștilor în sănătate.